Thursday, May 15, 2014

Masih Di Sini

Bismillahirrahmanirrahim.

Entri pertama aku untuk tahun 2014. Berkali-kali mulut berkata tak mahu meneruskan lagi penulisan blog. Tapi sesekali datang juga keinginan berkongsi sesuatu di ruang maya ini. Malas aku nak bercerita tentang betapa bersawangnya laman ini.

Menghampiri pertengahan tahun 2014, akhirnya aku kongsikan kembali sedikit cerita hidup yang sedang aku lalui. Masih lagi berteman lagu Bryan Adams ini, telinga aku tak pernah jemu sesekali mendengarnya kembali. Jadi biarlah ia kekal di situ buat peneman aku dan juga kalian yang masih sudi menjengah laman berfalsafah habuk aku ini. Ya aku tahu masih ada yang sudi. Tak ramai, namun individu yang terbilang dek jari ini lah yang selalu mengajak aku untuk terus menulis sesuatu di sini. Nah, entri ini untuk kalian. Sekadar entri kosong yang ingin mengatakan bahawa aku masih di sini.

2014, tahun di mana aku tamat pengajian ijazah sarjana muda. Tiada lagi tugasan, kelas, peperiksaan dan program-program yang pernah menjadi kegilaan sewaktu di universiti. Lebih dari empat tahun. Satu jangka masa yang cukup panjang di mana rasa tak sabar untuk menamatkan pengajian sentiasa membelenggu. Hari ini, aku bergelar graduan yang menanti berlangsungnya hari graduasi. Ya, aku masih lagi menganggur, teraba-raba dalam gelap mencari ruang untuk aku memulakan perjalanan hidup dalam satu fasa yang baru.

Banyak yang aku tinggalkan dan cuba untuk tinggalkan. Bukan mudah untuk "move on". Perkara yang aku kira sangat payah untuk dilakukan dalam hidup ini. Ada satu ketika aku berjaya tinggalkan jauh di belakang untuk suatu jangka masa yang agak panjang. Tapi siapa sangka, aku berhenti dan membiarkan ianya kembali mendapatkan aku untuk terus mencipta memori. Benar, yang pahit itulah yang cuba kita tinggalkan. Tapi tak semua yang pahit itu bermula dengan pahit. Kalau tidak, masakan kita mencuba rasa betul kan? Hari ini, sekali lagi aku cuba melangkah pergi. Cuba meninggalkan jauh rasa itu. Niat aku nak buka lembaran baru.

Aku masih berharap dan terus berharap. Dan aku masih di sini menanti.


Ibarat terbang lelayang
Teraju pula disambar helang
Ibarat mengejar bebayang
Mentari pula semakin hilang
1 comment: